Our Princess : Rania Eryna Bt Mohd Adzlan

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Friday, November 18, 2011

Walk in Cari Baby Sitter

Last week i apply leave 1 day just for searching baby sitter... Susah tol kan nk jumpa baby sitter yg baik area KL and Selangor ni...
Baby sitter Eryna yg skrg ni i search kat internet...kat sini and sini .... Rupa nya dua2 org yg samer...Kak Ita.

Dah hampir 2 bulan Eryna kat sini..Awal2 g jumpa dia..ala ala merisik lah .. Rumah bersih..Biler tanyer dia jager beraper or..Cakap dalam 4  5 org jer....Ok lah..Mcm puas hati jer ngn kakak ni.Nampak pandai jager baby and pembersih orgnyer..So, confirm hantar Eryna kat sini even quit far from my house...dlm 15 minit jgk masuk exit bukit jelutung and kuar balik utk ke ofis i..Mmg i prefer BS compare nursery..Mcm2 factor yg kami pertimbangkan untuk org jager Eryna ni.,.Yelah, eryna kan baik jer..Tak byk ragam pon.. ..

Setelah2 beberaper perkara yg dipertimbangkan jugak..Finally i walk in area Bandar bukit raja utk cari BS yg lain...Dengan tak malu muka...pusing2 taman2 perumahan yg berdekatan dan tegur2 jer mak cik2 yg ader kat luar rumah..tanyer kot2 diorang taw org jager baby.. Mostly byk jer BS area Bakit raja (yg luar dari Taman Bukit raja lah)..tapi kebanyakkan dh full..Sorang jager 5 sampai 9 org kanak2..Ramainyer...I nk cari yg jager sorang dua jer baby...

Pusing punya pusing, cari punya cari..still tak jumpa..So.. i ker nursery lah utk usha sendiri how they taking care of baby and kids...Emm..Agak terkejut mostly yg jager kids kat nursery tu muda2 lg..Mcm still anak dara jer...Pandai ker dorang jager baby..Tak pregnant, tak bersalin..Taw ker kasih syg kat baby mcm maner..After tgk keaddan nursery..Mmg decide utk tak hantar Eryna ke Nursery b4 her 2 years..Yelah...ramai2 kan selalu sakit lak Eryna.. Penyakit berjangkit kan senang merebak... Tapi alhamdulillah lah...Now Eryna tak penah lagi sakit paper.. Hope Eryna sentiasa sihat.

Apabila mmg tak jumpa jgk BS..I search lagi internet then jumpa seorang akak ni..Ok, pergi umah dia..Bersih...And good news dia baru behenti kerja sbb nk stay umah jer..Ok...So, Eryna bakal dijager Kak Siti..Dia nk jager Eryna sorang jer.Murah pon murah ngn akak ni..Dia just minta RM 250 monthly, and siap cakap lagi boleh lagi nk nego and tak kisah nk bayar biler2 pon..Awal bulan ka, akhir bulan ka..Then terus i cakap, tak per lah kak..Sayer x nk mintak kurang pon..Sayer just minta tlg akak jager baby saya elok2 yer..
=).

So, by nx week i nk hantar eryna ke akak siti lah..X mo dh antar Bukit Jelutung setelah kejadian yg menyedihkan...Huhuhu..

Hope Kak Siti dapat menjager Eryna dgn baik.....

5 comments:

asma HazeLnut said...

syai, kenape/ape jadi kat erynna mase BS kat jelutung tu jage??

Nich Arwen said...

ha'aaa.. cuba explain ...in

triesya said...

Sedih giler maser ambik dia..Dia menangis jer..Sampai melalak lalak....Tido x mo..Nk bg susu. BS cakap baru lepas minum susu..Then try Breastfeed..Ya Allah..Kuar betul dia hisap..Mcm x dapat makanan sehari...Rupanya dia lapar..Mummy lak BF sambil nangis tgk dia kelaparan..Si daddy lak...sedih jer sampai kater..Kalau daddy dh kaya..Mummy sendiri yg Eryna...X yah hantar org dah..Biler jumpa makcik tu esoknya syai tanyer lah biler lasy bg Eryna susu..Dia cakap dlm kol 4 kol 3..Giler ker aper..Eryna ni minum setiap 2 jam..Kalau kol 3 last minum 5 jam jugak nk tggu sampai umah or jumpa mummy dia..

2nd case..Kat leher Eryna merah2..Kesan Lembab dia x lap kering2..Kalau melecet kan lagi sakit baby..Mmg marah sgt..

3rd : Maser 1 st time g jumpa dia..Dia just cakap jager 3 org..Actually hari2 i kira, dia sebenarnyer jager 9 org..Rmai tol..Biler maser nk take care Eryna kalau ramai lagi nk kena jager..So..Stop...X nah dh antar kat makcik ni..

asma HazeLnut said...

oo..hmm..org tu nak duit je..bukan pikir sal kebajikan budak2..dah la baby lagi erynna ni..hmm

Lady Naza said...

Assalam..duduk sekitar bandar bukit raja ke? maaf, nak tanye sgt2..dah agak2 rase helpless gak ni..nak tanye kalo2 boleh kenalkan dgn mane2 babysitter kat bandar bukit raja kalo tahu..saya tgh cari babysitter baru utk anak perempuan saya yg umur setahun setengah..saya duduk dekat bandar bukit raja..kalo sudi ni no saya..0192510172

Naza
Ummi yg agak desperate