Our Princess : Rania Eryna Bt Mohd Adzlan

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Thursday, April 28, 2011

Kat opis mata asyik blur jer

Hehehe..ni hint untuk jalan2 lah ni..Hoorey tak sabarnyer nak pi holiday..Pagi2 sok nak gerak balik Alor Setar..Balik hantar viva sister in law..The, dh plan ngn B nak singgah Penang jab.Singgah jab pon ader lah dalam sehari gak kan..Plan nak makan2 and jalan2 jer..
B plan nak pekena nasi kandaq lunch esok
i nak jalan2 kat pnatai bati ferringhi
On saturday plan nak pi Langkawi (still tak confirm memandang kan budget utk barang2 umah and baby akan lari kalau pi Langkawi..Huhuhu)..Passport pon i still bawa in case boleh tertravel sampai Hatyai ker.Hahaha..B cakap kalau nak jalan byk, nx week kena start jimat ar sbb sure pocket makin rabak kan..Emm, nak kena beli benang and jarum skali ker? kot2 nyer cadang utk jahit poket rabak kan.Tak per lah, x leh pi Langkawi or Hatyai still boleh jalan2 Penang and Perlis kan..Padang Besar pon ok..Al maklum lah, i tak biaser pi utara kan..So quit excited nak pusing2 jalan2 utara =) Ha, harum manis tu wajib kan i cari..Hope senang jumpa lah kat perlis nnt..

nak caru mangga harum manis
Part paling best pasal nak balik kampung kali ni, semalam baru plan ngn B nak balik ngn flight coz abah nak guner kereta aten jab.So, kena lah balik ngn bus or flight kan..Tapi B mmg tak bg i naik bas..Kecian katernyer ibu mengandung naik bas lamer2..So, mlm td jgk kitorang browse from Langkawi and Kedah maner yg  murah..Huhuhu..semua mahal2 dah flight ticket..2 org area RM 400 yg paling murah..So, kalau tak balik ngn flight kena balik 2 kerata lah kan..jimat RM 25o kalau balik ngn kereta..Tut tut pg2 bgn B serve lagi ticket flight, then i nyibuk kat sebelah suruh check Mas nyer ticket flight skali..Normally last minutes, Mas lagi murah compare ngn Air Asia or Fire Fly..Based on my experiment lah.. Macam yg i cari ticket ke phuket last time..I choose Mas jgk, more cheaper than others..Selesa pon selesa naik MAS kan..Siap dapat makan lagi..Fire Fly pon ader bg mkn, tapi tak best and byk mcm MAS. Hahaha..So, now i dh beli ticket from AS ke KL untuk 2 org RM 200 jer..Berbaloi lah sbb naik MAS.

Wednesday, April 27, 2011

Weekend...

Sabtu ;
10am dh kuar untuk temankan B service KBY 84 and breakfast..Adik i, amir pon ader skali..Cian dia terpaksa meneman kitorang jgk..Elok jer lepas bfast, Kereta kancil lagi satu lak tak leh start..Emm, ni sure lah battery prob..Tukar battery kancil and service KBY 84 abes lah jgk RM 335..Nasib baik dh save RM 300 untuk KBY 84..Tapi kancil nak kena service gak.WDY 517 nak kena service and repair jgk..Byk nyer nak kena service and repair.Nak panggil org pasang and repair lampu kt umah lagi...huhuhu..Mcm kena cancel travel lah mcm ni..Baru jer plan ngn B nak pi Langkawi and Hatyai hujung minggu ni..Sob sob sob..sedih..Nak jalan2...

nak pi cari periuk and mangkuk2 hidang makanan

bestnyer rest sini..
Then, B ajak mkn kat the garden kat the curve..Emm..ok la makanan dia..ice cream orange dia sedap giler..
With my youngest sister..Atiah
My hubby. Dia yg mkn paling byk..haha
my brother : amir


Best sgt2..Ice cream Orange

So so jer..Calimari



Konon2 nyer celeb bday i lah..hehe
Then after makan, tetiber jer kan, B ajak pi tgk movie..huhuhuhu..Actually i mcm malas siket nk tgk movie..Sure i tido kalau tgk movie after 10pm..hehe.Tapi cian lak kat , dia mcm nak sgt tgk movie Source Code tu.Layan je lah..Tapi kat the curve x der movie tu..So, B ajak pi OU lak .. I cakap i akan tgk movie kalau masuk jalan2 kat ikea kab..Actually nak beli pinggan..Tapi x jumpa yg berkenan..So, kuar jer ikea terus pi OU..Ader jer source code kat OU, Tapi kol 11.20pm..B nak tgk gak..so layan je lah..Area kol 1 kot baru sampai umah..Emm sgt penat seharian berjalan..Sampai jer umah i terus rendamkan kaki dlm baldi yg ader air suam..Lega siket...

Zzzz

Ahad:
Pagi ni layan tido dulu..Sbb mlm td dh tido lewat.Bgn2 B ajak pi Pureen Warehouse Sales..

(Actually i yg nak pi saner)..Sampai jer saner area kol 2pm..Org yg dok cari2 barg dh tak byk sgt..Org yg nak beratur..Ramai giler..Lebih kot 50 org satu barisan..B awal2 dh cakap better tak yah beli kalau kena beratur panjang..Tapi still nak masuk tgk aper yg murah nyer..Emm agak murah lah..baju2 baby start ngn RM 3- RM 12 jer sepasang..Pampers semua murah and mcm2 lagi..Tapi mmg tak beli ar..Then B ajak pi Summit..Ader sales brg2 baby gak..Ok, kat summit ni tak ramai org..Sempat jgk lah i beli baju 3-6 month, disposable bra utk i and baby wipes..Then, makan2 and balik tgk tv kat umah..

Friday, April 22, 2011

Lapar + Sedih + Tension di Opis

Semalam big boss dh officially announce kat opis i yg i akan jd secretary dia at least 3 bulan sampai dia ader secretary baru..Mak oii, boss ingat i x der kerja ker..Dah lah i bz ngn mcm project skrg..ader yg nk launch..ader yg baru nak start production.Tu semua memerlukan commitment yg cukup tinggi..Then i cakap lah boss "Boss i bz ngn mcm2 project skrg"..Boleh boss jawab..Ala, maser u free lah u jd secretary i..

Find, baru 2 hari merangkap temporary secratary dia, i raser mcm lipas kudung jer, sekejab kat meja depan opis dia, sekejab i table i mcm2...Dah lah phone i asyik berbunyi..Ader jer nak tanyer boss free tak? nak set meeting lah, kerata boss nak kena service pon tanyer i, boss kena check doc pon tanyer i..Mcm ni lah, i nak mintak gaji lebih ar..Buat 2 kerja...Dah lah, skrg asyik terkejar masuk plant utk project yg nk launch x lamer lg..Then, biler i bekerja sebagai Product strategy executive, of coz lah i selalu meeting kt luar..Mula lah dia mencari..Dah taw, i buat kerja lain yg boss suruh jgk i jd secratary boss tu kenaper..Better tukar jer position i jd full time secretary, tapi gaji i skrg lah..hehe..

Before kawen and before boss ader secretary baru (sekarang secratary dia dh transfer tempat lain..x tahan ngn boss..huhu) pon i jgk secretary dia..Ape lah nasib.kat muker i ni ader chop secretary ker? Pening2..kerja sebagai product strategy..tp nak suruh jd secretary.

Dah la skrg ngn perut yg dh makin membesar sure lah i penat ke hulu ke hilir..huhu..Td cakap kt manager i, mcm nak resign jer kerja skrg..tapi nak resign lepas bersalin..hahaha..sungguh i berani ckp cam tu..biar lah, kalau big boss asyik buli i, baik i resign jer..Mcm x der org lain kn kt opis ni..Air coffer dia pon i yg kena buatkan 2x sehari..Kalau before biler i dahaga or lapar baru i buat i utk diri sendiri..Ni, mcm2 kerja bertambah..huhuhuhu..

Tension.....Nak resign...
Sekarang nak bukak website baby ker, nak bacer blog2 org lain pon mcm tak sempat..huhu

Wednesday, April 20, 2011

Pantang Larang & Apa yg Digalakkan Semasa Pregnant

Berikut adalah ilmu-ilmu dan tips-tips yg I dapat dari mak cik2 i and kakak2 dekat opis yg ader pengalaman pregnant & pantang..masa kita mengandung ni, kita tak digalakkan:
  1. makan makanan yang tumbuhnya secara berakar n menjalar kat tanah.. Cthya seperti buah labu, pegaga dan yang sewaktu dengannya. Buah tembikai boleh yer.. Alasannyer, uri akan melekat (macam sifat akar yg melekat), dan menyusahkan proses bersalin especeli masa keluarkan uri.
  2. duduk atas kayu-kayu yang berakar @ akar kayu. Alasannya sama jugak seperti di atas.
  3. melawan cakap suami..sebab susah nak beranak ni.. (ni semua org pun tahu..)
  4. potong rambut pendek sgt sebab nanti susah nak ikat time berpantang. Time berpantang rambut kena ikat dengan kemas supaya angin meroyan tak masuk dalam kepala (tapi i dh terpotong rambut paras bahu after kawen hari tu..huhu..nyesal).
  5. Melilit kain tuala kat leher.(mummy and daddy)..Alasan sebab takut tali pusat nanti akan terbelit di baby.
  6. Jgn minum soya banyak sangat, sebab takut kulit baby akan jadik sensitif.
Untuk perkara yang digalakkan semasa mengandung pula:
  1. Digalakkan berurut badan semasa mengandung. Alasannya untuk menyegarkan badan dan membuang angin-angin dalam badan. Daku selalu berurut sebulan sekali.. Memang badan akan terasa segar lepas 1 jam berurut. Urut naik perut pun selalu ku buat, kemudian urut buah dada skali bagi memudahkan pelancaran air susu nanti.. Tetapi, proses mengurut ni hendaklah dibuat oleh bidan atau pakar yang berpengalaman. Tukang urut peribadi ku adalah Cik Nah yang tinggal Di Kampung Lubuk Katak, Tapah, Perak. Mmg best dier urut.  Marbeles..Kalau kita berurut selalu, insya-allah, akan memudahkan proses bersalin. (dengan izin tuhan).
  2. Tips nak buat air selusuh... Tak payah susah-susah carik air selusuh. Kita pun leh buat sendiri. Tapi rambut kena panjanglah. Tu sebab rambut tak digalakkan potong time mengandung. Setiap hari Jumaat, bila mandi basahkan rambut dan di akhir bilasan, kita ambik secubit juraian rambut kita tu, then, baca selawat tiga kali, dan minum air / hisap air yang menitik dari hujung rambut kita tu. Niat dan doa dalam hati agar kita dipermudahkan masa proses bersalin nanti. Insya-allah...
  3. Minum air kelapa. Elok utk dapatkan kulit anak yang cantik. Tapi kalau awal-awal bulan, tak elok minum air kelapa.. ni dah 6 ke 9 bulan, eloklah.Yeyeyy next month dh boleh minum i kelapa..suker sgt ngn air kelapa ni
  4. Elok makan makanan yang beralkali tinggi. Cthnya sayur bayam (mmg tinggi alkalinyer), ulam-ulaman, buah-buahan. 
  5. Makan kurma, makan kismis...sgt elok.

Tuesday, April 19, 2011

Kaki Cramp Time Pregnant

mummy2 or mummy-2-be
korang pernah tak cramp kaki or betis tgh2 mlm or pagi2
adoiyai...
dulu i pernah dgr sblm pregnant yg org pregnant ni mmg kerap kene cramp..

awal2 ngndung vimiting jer ngn teruk, tapi x der lah cramp2 ni
tut tut pagi tadi area 6.45am kot i baru nak bgn,
suddently, sakit giler kat betis, then i try gerak kan kaki!
mak aii lagi sakit,
(dengan nada nak nangis, cakap kat B betis cramp)
Terus B bangun and urut2, dia ader gak tegangkan balik kaki,
then, raser ok ket..so, i landing balik..haha
sakitnyer maser cramp tu subhanalllah....

Browse intenet td, 

diaorg suruh selimut kaki
haha, i mmg tido tak suker selimut, raser panas and rimas

diaorg suruh sapu minyak panas..
kalau kena lagi boleh lah try, sapu minyak panas before tido

diaorg suruh letak bantal bwh kaki..mcm kaki tergantung gitu..
mlm ni gak i try, takot mlm pagi sok kena lagi..


Ni lak, nasihat nurse maser kat KPJ dulu, i penah tanyer, kaalu cramp kaki nak buat cam ner?

1.Makan kalsium lactate supplemen 2 biji dua kali sehari (now i makan sebijik sehari)

2. Bila balik rumah sapu minyak angin dan pakai stoking, lepas tu
letak kaki atas bantal dua tingkat dan rest bila time nak tido dan
waktu istirehat.

Fair Unfair Lucku Unlucky Bonus byk, Bonus Siket, x der Bonus

Emm..hidup kat dunia ni byk yg adil kan..kat maner2 jer..opis, college, rumah, atas jalan raya and mcm2 lagi..Kecian kan dekat org yg tak dapat keadilan...

Tak adil kat opis mcm, project susah payah buat sendiri, tetiber ader org lain curi and present kat big-boss, then biler KPI kuar, KPI org yg present lagi tinggi and dapat bonus banyak bcoz curi project yg lain..

Yang tukang buat lak, dpt separuh jer KPI bacause big boss dh berpakat ngn mamat yg present tu.(indian indian..issue perkauman ni).Huhuhuu..Kadang bukan nk mengata, tapi betul kan, selalu kalau the only malay yg survive dlm satu2 department tu, sure big boss dan kaum2 nyer akan menganak tirikan insan tersebut.

Ok, mmg lah boss kater ok kan, boss gaji 20k, dapat outstanding, bonis 8 bulan + gaji = RM 180 ribu ok..Si anak buah ni lak gaji RM 3+++ jer..Should be outstanding, tapi dapat succesful grade 2 jer..So, RM 3+++ x 4.5 bonus + gaji + increment RM 200 = RM 18 k  (siang mlm bekerja, tgh tido pon bgn kalau ader prob lat opis) ..Si tak buat kijer ni lak Gaji RM 4k, dapat outstanding even tak buat kerja langsung (just best friend big boss sejak zaman skolah lagi) RM 4k x 9 = RM 36 ribu..Mmg lah tak puas hati kan..I pon sakit hati..x per...sabarrr....Nx year tak dapat gak outstanding and gaji x up to 5k better resign jer..Sure ader rezeki lain kan..Bukan nyer tak bersyukur, tapi raser tertindas kan..huhu..
Just share cerita org lain ngn bloggers..hehe..Ampun.

Emm..bank rakyat antara yg mendapat bonus banyak kan..12 bulan 14 bulan..Emm kalau gaji setakat RM 2500 pon x 14 bulan gaji, maunyer 35 ribu gak dapat kan..Astro pon byk bonus, pertonas pon ok, Proton jer yg i dengar bos cakap x der bonus sbb proton rugi tahun ni..Huhu..tu lah, byk buat r&d, hantar org yg tak sepatutnyer..Berpakat2 antar skandal masing2 gi makan angin, bukannyer pi bekerja..Kalau pi Euro, Us, Japan, maner2 yg best, send scandal dia, kalau stakat pi indon, thai, india and china baru antar staff yg buat kerja.Sampai biler conpany akan maju wahai en boss..Selagi berscandal, hidup pon tak berkat kan..Then, malang bagi staff lain, yg anak2 ramai, non exec yg mengharapkan bonus untuk bayar duit kereta, rumah dll..Yang tertindas makin tertindas, yg berscandal makin kaya dan senang..Dunia susahnyer nak jumpa keadilan kan..

p/s ; kalau nak sgt berscandal antarlah awek masing2 ngn duit sendiri, x yah nak guner trip company..mini cooper leh bagi, tak kan setakat travel RM 10 k x leh bagi..

Monday, April 18, 2011

Masak Makan Masak Masak

This week asyik makan jer ngn B, Haha..hari ni B masak curry udang tapi mix ngn resepi org putih (resepi from AFC)..Tapi pic luper nk ambik..hehe..Mula2 B perap dulu udang ngn serbuk kari and sediket serai..

Then dia tumis bawang and serbuk kari and rempah2 siket, After dh naik bau dia masukkan santan and sedikit air.Then masukkan garam and lastly masukkan sediket perahan lemon..Emm,, i takot nak mkn coz raser sure pelik..Tapi biler try, mak oii menambah2 nasi i mkn ngah hari td..I just masak brocoli grg ngn tsos tiram..Hahaha..

Dah lah ari ni hari sabtu, hujan lak..sonok lepak umah jer..layan movie and tgk tv jer..So after lunch i teringin makan bubur jagung..Teringat bubur jagung yg mak masak..sedap nyer..



2jam after makan bubur jagung, i raser lapar lagi..Hehehe, B lak offer diri nak masak..So, dia pon ke dapur and tak lamer selapas tu B kluar dgn sepiring cucur jagung..

Emm..sedap. lembut and macam berlemak jgk..Then i tanyer lah aper ingredient yg B masukkan..Al maklum lah, B kan suker mereka resepi nya sendiri.

Hahahahaha..Nak taw aper ingrediant  nya?
B masukkan bubur jagung yg i masak before tu and dia just tambah tepung and sediket jagung manis dalam tin tu....Punya lah nak cepat msk, bubr jagung i dia tibai..B b..nasib baek sedap...Nasib jugak i dh makan 2 mangkuk bubur jagung, kalau tak, ader gak i masak balik bubur jagung tu..Hehe.. immg suker sgt ngn jagung ni, tak kisah lah aper menu, ader jagung jer sedap lah kat mulut i ni.
cucur yg penuh jagung kat dlmnya..sedappp giler

dlm kuali


Menu2 lain sepanjang weekend..Maner yg sempat diambil gambar jer..
Muktabak oleh B maser tanding masak ngn i.hehe..I cakap i menang, B cakap B menang

Pulut durian and pulut mangga

B beli durian D 24.Sedap katernya

i punya pulut mangga + santan


Pancake utk B yg i buat pagi semalam ..Ader yg hangus siket.hehe.Ni pancake cam resepi biaser org buat just i tambahkan pisang + nestum..I blend jer semua =)
Udang butter ngn brokoli and tauget ala2 teppanyaki


Pisang Bakar + Karemal Gula Hangus + Ice Cream Vanilla

Jeng Jeng Jeng...
Ni ader lagi resepi baru i..Mmay be org lain dh biaser buat, tp i baru buat..Lalalalala..



4 biji pisang berangan
Aiskrim vanila
Karamel gula hangus
Kacang pecan yang di panggang
Buah-buahan segar.

Cara-caranya :-

Atur pisang di rak besi pembakar tanpa dibuang kulit.
Bakar di atas api dapur gas atau kalau mahu sedap di atas bara api.
Setelah masak kupas kulit dan aturkan dalam piring.
Cedukkan aiskrim vanila di tengah-tengah antara pisang bakar tadi.
Siram dengan karamel dari gula yang telah dihanguskan.
Tabur dengan kacang pecan dan buahan segar atau tabur jer coklat chip..

Kanak2 sure suker..Me too...I mmg suker mkanan berasaskan pisang..mcm popia pisang ni

Surah2 yang elok dibacer semasa hamil da

Semasa tak pregnant pon, kita digalakkan menbaca al-quran..Bila time pregnant lagi lah kita kena amalalkan menbaca surah al- quran kan..Apa apa pun, just nak share, ni antara surah2 yg i bacer..Follow nasihat org lah jgk..Hehe

Dari 0 hingga 3 bulan

Surah Yusuf

Untuk memperoleh anak yang cantik rupa dan cantik akhlak..waktu ini paling sesuai kerana fetus baru membentuk..

Dari 4 hingga 6 bulan

Surah Luqman

Untuk memperoleh anak yang cerdik akal dan cerdik jiwa..

Dari 7 hingga 9 bulan

Surah Maryam

Untuk memudahkan ibu bersalin..

38 Fun Ways to Guess Your Baby's Sex

Baby Boy or Baby Girl ?

It's a boy if:

You didn't experience morning sickness in early pregnancy - False
Your baby's heart rate is less than 140 beats per minute - False
You are carrying the extra weight out front - False
Your belly looks like a basketball - Tak taw lah..haha
Your areolas have darkened considerably - True
You are carrying low - True
You are craving salty or sour foods - Salty, Yes, suker french fries
You are craving protein -- meats and cheese - Only Chicken
Your feet are colder than they were before pregnancy - False
The hair on your legs has grown faster during pregnancy - Tak check pula
Your hands are very dry - False
Your pillow faces north when you sleep - Tak ingat
Dad-to-be is gaining weight, right along with you - Mr. Hubby makin kembang
Pregnancy has you looking better than ever - True (perasan..hehe)
Your urine is bright yellow in color - True
Your nose is spreading - True
You hang your wedding ring over your belly and it moves in circles - Tak buat pun
You are having headaches - True
You add your age at the time of conception and the number for the month you conceived and the sum is an even number - Malas nak buat

It's a girl if:

You had morning sickness early in pregnancy - True
Your baby's heart rate is at least 140 beats per minute - true
You are carrying the weight in your hips and rear - tak taw lak
Your left breast is larger than your right breast - haha
Your hair develops red highlights - tak taw
You are carrying high - fakse
Your belly looks like a watermelon - x taw
You are craving sweets Absolutely yes
You are craving fruit - Yes Yes Yes..i need fruit !!
You crave orange juice - earlt stage of pregnancy
You don't look quite as good as normal during pregnancy - false
You are moodier than usual during pregnancy - True
Your face breaks out more than usual - tak taw
You refuse to eat the heel of a loaf of bread - false
Your breasts have really blossomed! - haha
Your pillow faces south when you sleep - x check lak
Your urine is a dull yellow color - false
You hang your wedding ring over your belly and it moves from side to side - tak buat lak
You add your age at the time of conception and the number for the month you conceived and the sum is an odd number

Tak taw lah betul ke salah kan..Just for fun..Tapi i byk true kat baby girl.

Thursday, April 14, 2011

MeNuLis meRaPu MeNaip TerTaip

Hari ni sgt boring kat opis.huhuhu.So, i buat ni:

5 nama samaran:
- syai --> actually namer ni i dapat maser umur 18 tahun, my roomate and classmate nk bezakan namer i ngn ramai lgi namer nor yg samer batch,Julie yg bg idea namer ni, so i agree  ..Lekat lak sampai skrg..(saper yg panggil i syai, means dia kenal i after umur 18 tahun ar.haha)
- kak nor --> adik2 and kezen i yang panggil
- nor--> parents and family belah trg and kelantan yg panggil
- adik --> kakak2 kt opis..ader panggil i adik coz i antara yg termuda kt sini.hehe.sumtime kak nawal pon panggil.hehe
- baby --> of coz la myhubby yg panggil kan (time tegas or marah or time ramai org or time dia panggil syg i tak dengar.haha)..
- Sayang --> : Mostly B panggil syg..Wink..

5 tarikh penting (tapi byk lagi date yg i ingat taw)
- 7 april my birthday, 31 Jan Hubby birthday, and byk lagi birthday org yg i ingat
- 13 June Our Engagement day
- 20 Nov Our Wedding Day
- 20 Dec MyLove Mum meninggal (al-fatihah)
- 30 August My Expected Due Date

5 perkara saya buat smlm
- tido
- tgk tv
- tanding masak ngn B. B masak sumthing ala2 murtabak, i masak pancake special.haha
- Sembang2 manja ngn B
- Basuh and sidai baju

5 perkara buat saya gembira
kalau rasa gembira tepuk tangan.. *clap clap*
apa yg ko merepek ni labu....haha
- bergurau senda ngn myloving hubby la.. *gatal*
- biler hubby i buat surprise.haha
- everytime scan baby and tgk dia gerak2..
- biler lepak2 ngn family and adik2
- biler jumpa kawan2..

Darul Ehsan Medical Centre @ Shah alam : Delivery Package

Baru jer balik lunch..Raser agak penat and mengah2 ket sbb jalan jauh and makan kenyang sgt kot.Makan nasi goreng thai (big portion)and milo ice..Lately kalau jalan jauh2 cepat penat..Sbb bawa perut yg dh nampak cam pregnant kot..Hahaha.

Mlm td dh confirm ngn b untuk deliver kat DEMC Shah Alam, sbb nyer dekat ngn umah..Pakcik suh deliver kat Hospital Pantai Puteri, Ampang, tapi B concern takot jalan jammed.So, Pagi td i call DEMC nak tanyer pasal delivery package..ok, ni list dia:

Normal Delivery Cost

PACKAGE A (2 Days, 1 Night)
Normal (SVD) – Double Bed RM2,500.00
Normal (SVD) – Single Bed RM2,600.00

Terms And Conditions

  • Only refers to the normal (SVD) cases.
  • Sum deposit of RM 2,000.00 has to be paid upon admission.
  • The above cost inclusive of O&G charges, baby screening by Paediatrician, Vitamin K injection, BCG injection, Hepatitis B injection (1st dosage only), nursery charges, room charges and diet.
  • For vacuum / forceps additional RM300.00 will be charge.
  • Any complication during or after the procedure for mother or the baby will required some additional charges to be added.
  • All estimated charges rate is not inclusive of 5% service tax.
  • Package is valid only till End of December 2011.

Optional Procedure

EPIDURAL From RM700.00
SCAN (3D/4D) From RM300.00
DETAIL SCAN From RM250.00
CIRCUMCISION (BABY BOY) Procedure by Surgeon From RM300.00
CIRCUMCISION (BABY GIRL) Procedure by Paediatrician From RM150.00

Ok, so i still call nak kan pengesahan..Staff kat saner inform i normally kalau normal delivery still dalam RM 3000 jugak..Ader tambah ubat and paper lagi..Kalau buat operation harga RM 7000 (kalau plan awal nak deliver secara operation or mmg kena deliver operation) tapi kalau last minute (emergency) nak kena operation, tambah seribu lagi..Jadilah RM 8000.Huhuhu, risaw gak kalau kena operation..Ya Allah, hope i boleh deliver normal.

So, alhamdulillah i ni staff Proton..So, masuk bulan ke tujuh dh start monthly check up kat DEMC and Proton akan bayar i nyer bill check up kat saner..Now pon Proton cover i check up kat klinik panel =).. So, i tanyer still nak bayar deposit tak..Selamat lah tak payah bayar..Dorang cakap dh ader kad proton dh cukup..Then untuk bersalin, proton akan support RM 2000 and balance topup sendiri..So, Kalau dalam RM 3000 untuk normal delivery, kire ok lah kan..Just topup lagi seribu jer..

Kalau deliver kat goverment seperti kat Hospital Putrajaya pon ok.Tapi hospital tu jauh dari umah.Kalau hospital goverment yg lain tak beraper berani nk cakap, byk dengar keburukan jer..

Lagi pon B tak nak nnt i sakit nak bersalin pon, nak kena tggu turn and crowded ngn org..Katernyer as a terima kasoih sbb nak lahirkana ank untuk dia, dia nak i selesa semasa bersalin..Yelah, kan sakit bersalin tu antara sakit yg paling sakit dlm dunia..

Emm..bercakap pasal sakit bersalin ni, so far..i tak der lah takot sgt biler pikir nak bersalin nnt..Just kalau pikirkan kena bersalin secara pembedahan jer i raser takot coz ngeri sgt ngn operation2 ni..Hahaha..sepanjang hidup i baru sekali i kena operation..Tu pon minor surgery jer, cabut gigi geraham bongsu..Hehehe, kononnyer nak jager kebersihan mulut,i pergi buatlah operation..Hehehe..3 bulan before kawen dulu..

 Bye bye..i nak rest jab..Better pi solat zohor dulu. =)

20 weeks : My Fetus Dh Sepanjang Banana.

Hehe..hari2 tgk banana this week..Fun
Tak sabarnyer mummy nak tgk baby lahir..





Wednesday, April 13, 2011

Kerja Kerajaan vs Kerja Swasta

Macam mana kerja hari ni..ok tak? Ni lah soalan yang selalu i tanya husband i bila tiap kali dia balik umah..husband i akan jawab "ok jer or byk kijer or ader problem td or sonok kijer hari ni"..

Nombor 1#

Kerja kerajaan balik pukul 5pm..4.55pm dah tutup aircond, lampu dan cepat2 pegi ‘churpchurp’ mesin fotostat nak fotocopy banyak2..esok pagi datang ambik aje..

Kerja dengan swasta..lagi tak settle kerja tak boleh balik..sebab bos or manager tak balik lagi..kang dia nak tengok kang..naya.. Macam i, penah jer balik kol 9 sbb nyer boss pon tak balik lagi and asyik request mcm2 and semuanyer urgent..Huh!!

Nombor 2#

Kerja kerajaan semua berkonsep “mati kubur lain2” maksudnya kerja kau kerja kau..kerja aku kerja aku..so kalau orang tu cuti sebulan..sebulan la kena tunggu untuk perlulusan apa2..

Tapi kerja swasta berkonsepkan multiskill..handover2 kerja ni memang wajib..waktu praktikal kerja2 admin dan financial projek pon aku tau buat..Macam sorang staff i bercuti sebulan sbb pi travel, sumer kijer dia handover kat staff lain termasuk lah i, tak pasal2 nak kena attend meeting dia yg byk tu and makin byk kijer.

Nombor 3#

Kerja kerajaan masuk pukul 8.00 pagi..scan attendance..8.30 pagi keluar balik pegi breakfast dulu.

Kerja swasta masuk pukul 8.00 pagi..7.00 pagi dah datang pegi breakfast..ready untuk daily meeting. Dah la balik lewat, datang opis still kena dtg awal..huhu..swasta swasta.
Nombor 4#

Kerja kerajaan rehat dalam pukul 1.00pm..semua pegi keluar rehat ramai2..kalau ada tak rehat pon habis switch off semua lampu..biar gelap..baru masyarakat tau tengah rehat rupanya depa nih..

Kerja swasta rehat lebih fleksibel..kiranya setiap staff waktu rehat lain2..so kalau sorang rehat pukul 1.00pm mesti ade yang stand by..jadi dia rehat maybe pukul 2.00pm..Tapi opis i rehat sesamer kol 1pm, tapi ader jer yg kuar awal and balik lewat..scandal boss lah kan yg tak kena aper2 tindakan..siot tol.

Nombor 5#

Cuti kerajaan memang happy holiday lah

Cuti swasta hari sabtu holiday2 kat company aje..hari ahad kena buat kejam off telefon dulu baru lah jadi holiday2 kat rumah atau lain2 tempat. Cian B, mlm2 pon ader yg call. sumtime tengah tido pon ader yg call, i akan cepat2 angkay and mention Mohd Adzlan ngah tido..Hahaha..Jahatnyer i..I cian ngn B tak kan ngah tido nk kena bangun kan..

Nombor 6#

Appointment dengan kerajaan kalau hari jumaat pukul 2.30pm..kita sampai dalam 2.15pm..tercangak2 aje depan pintu..bila call..(staff perempuan) saya kat tesco lagi ni..cakap 2.30pm kan..diaorang pegi solat jumaat tu tak balik lagi..

Appointment dengan swasta..2.15pm sampai..dah ada orang (staff perempuan) tunggu bawak pegi board meeting room..ada juadah lagi..air untuk hilang dahaga..2.30pm start discuss even sambil makan2..(ni aku suka sangat..hee,)

Nombor 7#

Kerja kerajaan suka guna telefon..laa..kau dah beli dah gelang emas tu..eh..malam ni aku tengok bola umah ko tau..Tapi opis i even swasta pon still leh gayut2.haha

Kerja Kerajaan
Kerja Swasta
Kebaikan
Kelemahan
Kebaikan
Kelemahan
·    Elaun perumahan/ Cost of living allowance (COLA)/Imbuhan tetap khidmat awam (Itka)
·    Kenaikan gaji setiap tahun
·    Kemudahan pinjaman perumahan, komputer dan kenderaan
·    Cuti tahunan mengikut kelayakan/ Cuti bersalin
·    Caruman KWSP atau pencen
·    Peluang untuk berkursus dari semasa ke semasa
·    Lebih banyak masa diluangkan bersama keluarga
·    Kestabilan ekonomi sendiri
·    Potensi dibuang kerja amat tipis
·    Kerja yang lebih tenang dan selesa
·    Peperiksaan diperlukan bagi melengkapkan syarat2 pengesahan jawatan dan kenaikan pangkat
·    Mutu kerja tidak terlalu dipandang untuk menjamin kenaikan pangkat
·    Persaingan yang yang tinggi untuk mendapatkan jawatan kerajaan tetapi persaingan mutu kerja rendah
·    Gaji pokok yang kecil
·    Sesetengah jabatan masih belum mengaplikasikan kecanggihan ICT dalam pengurusan kerja
.    Posting jauh dari tempat tinggal
·    Mutu kerja diutamakan dalam setiap perkara
·    Elaun yang lebih tinggi diberi mengikut kelayakan/keuntungan syarikat
·    Gaji pokok yang tinggi
·    Berorientasikan keuntungan syarikat
·   Cuti tahunan, cuti bersalin, cuti perkahwinan
·    Rawatan perubatan di klinik dan hospital swasta yang lebih selesa  di mengikut kelayakan
·    Suasana kerja yang lebih efisyen dengan menggunakan kecanggihan ICT
.    Ruang kerja yang kondusif
·    Potensi dibuang kerja tinggi
·    Diskriminasi dalam penggunaan tenaga kerja
·    Masa depan tidak terjamin
.    Boleh pilih kerja

* Di atas hanyalah bayangan kasar yang mungkin tidak terjadi lagi di mana-mana tempat.
P/S: Cari pengalaman dengan bekerja swasta, cari kestabilan dengan bekerja kerajaan.

Monday, April 11, 2011

Ayah & Ibu dtg..Hooorey..

Last saturday ayah dtg and open table untuk family i yg still KL ni..Giler byk mkn..Ikan Kerapu tiga raser sampai setiap org boleh meratah2 ikan..Hahaha..i dh start mkn ikan taw..Sedap lak ikan kerapu ni..Nasib baek ayah belanjer..Hehehe..Kalau i lah yg kena belanjer agak bankrupt dh ni..This week byk beli brg2, family pon tiap minggu ader dtg umah..So, biler ader org dtg umah sure kena belanjer mkn best2 kan..Hahaha, ayah jer dtg umah tapi ayah jgk yg nak belanjer.Thansk ayah =)

Then sunday, siang melepak jer kat umah ngn ibu.Asyik mkn jer..Sembang2 mkn and makan lagi.Hahaha..Ayah lak keluar ngn B pi survey Hilux, katernya nak cari Hilux lak.

Weekend ni asyik masak pasta jer..Spaghetti Bolognaise + Chezzy Macaroni + latest mlm td fettuccine Carbonara..Lalalalala..Untung kan dapat husband yg suker makan pasta jgk and the most important thins is Dia sgt pandai masak...Hehee..Thanks syg..sambil tersengih..Tak der lah balik umah penat2 nak kena masak sorang kan..Mostly i yg prepare ingresdiant jer then B yg akan masak..Bukan malas tapi B enjoy sgt biler dia masak..So, bagi la chance kat dia masak.Hahaa

KERAPU MASAK 3 RASA

FETTUCCINE CARBONARA

CHEZZY MACARONI

SPAGHETTI BOLOGNAISE

Friday, April 8, 2011

Washing Machine and LED TV..Hoorey !!!

This week makin bertambah dah brg2 kat umah i..Al maklum lah nampak sgt mcm umah bujang..Hahaha..Ye lah, kawen 4 bulan lepas pon byk pakai duit..So, kami just slow2 beli brg..

This month and next month jimat2 ket duit utk beli brg2 umah..Cian B, 2 minggu 2x jer leh tgk movie kat cinema..Yang lain tgk tv kotak kat umah jer..This month x der shopping kasut ka, baju ka, sbb jimat utk beli washing machine, TV LED 40 inch..Haha.
Insyaalah next week nak beli sofa lak..Haha..B cakap, cian kat i susuh nak bgn biler tgk TV duduk atas carpet jer..Ha, tol tu..=)

Bulan 6 baru nak start beli barang baby and barang nak deliver nnt..Haha..

De Arab Cafe @ Seksyen 7 Shah Alam

My friends and my cousin bercerita pasal nasi arab yg sgt sedap katernya..So, kami pon nak try lah..Before pergi i search dulu, coz tak tau kat maner? Last time i try kat Zam Zam..tak sedap sgt, kat al rosha sedap, kat jalan Damai, tapi agak jauh nak ke saner mlm2 ni..Dah kol 10pm..

After browse internet, tadaaa!!!..dh taw kat maner..Rupanyer, ader 12 cawangan taw De Arab Cafe ni..
So, kami plan ke seksyen 7 memandangkan ni tempat yg paling baru and paling dekat ngn umah..Hehehe

Masuk2 jer kedai, mak oii, besarnyer portion dia..kalau i order 1 dish ni, sure tak ab ebes..Since dh lewat mlm kami order 1 jer then share..Hehe..Nasi dia sgt sedap, panjang2 nasi2 dia, sup pon sedap, ayam sedap, semua sedap lah..



Sesiapa nak datang sini, ni address dia :
pilih jer nak pi maner.

My Fetus : 19 weeks

Mummy dah raser baby gerak2 skrg..Baby jgn nakal2 sgt taw kat dalam tu..Nnt mummy asyik muntah2 jer..Hehehe..Pesanan yg i selalu gtaw my baby..Hahahaha...

Part paling best kalau baring jer..dah boleh raser baby gerak22.sgt suker..Daddy dia jer cian still x leh raser baby gerak..Hehe

Tepi Jalan Pon Jadi OK

Ni cerita 2 hari lepas..Balik kijer aku sembang2 ngn b lam kereta..Smbil asyik berborak,

Syai : Syg apasal kereta kelisa tu cam kejar kiter? (sambil kepala i intai2 kerata tu)
Tak sempat B jawab, i dh menjerit..Nuttttt !!!!

Nut tahan i mcm i buat salah kan, suruh stop kan kereta kat tengah jalan tu..Hahaha...
Cerita selanjutnyer disini


Thursday, April 7, 2011

Murni Discovery @ Taipan USJ

My Friend maser road show Inspira call for wish my birthday..Then, her ask me for lunch together..Hoorey..

Yanie : Jom lunch 2gether
Syai : Jom.. Bawa syai tempat yg syai tak nah masuk area sini lah..
Yanie : Taipan ok..
Syai : ok jer..janji sampai office b4 2 pm..

Pink Penther sgt best

Chicken Maryland

PIC FROM GOGGLE  JER


Then, tak sangka yanie bawa pi Murni..Tak taw lak kat Taipan USJ pon ader branch murni..Hehe..
Org agak ramai, tapi still ader table..Nasik baik i cabut awal dr office td..Ala awal 15 minit jer..hehe..
Kalau lewat, sure tak der table kan..

Service dorang kat sini sgt cepat..Makanan pon sgt sedap..
Asalnyer i order spaghetti meetball..Tapi x der lak, suh i order lah Chicken  Maryland..Yummy.Chicken Maryland dia sgt crispy ok...Sedapp sgt..Tapi disebabkan i pon mkn separuh dari mee grg samaal udang yanie..So, chicken maryland i tak abes pon..So, i tapau..ader lah something nak mkn kol 3 pm kan.. I selalu lapar area kol 3pm - 4 pm..Hahahaa.Baby kat dalam yg lapar kot.