Our Princess : Rania Eryna Bt Mohd Adzlan

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Tuesday, October 25, 2011

Tersedu !!!

HUERKK!!
HUERKK!!
Tetiber tersedu2 kat ofis ni..Dah lah ramai lak org jumpa i hari ni..huhu

Dulu maser i kecik2 lagi, arwah mak penah cakap kalau tersedu-sedu ni tandanya nak tinggi lagi. Haaa… yang ni i suka. Dapat naikkan tinggi i lebih daripada 156cm memang cun sangat dah sebab kalau nak jadi model kena minimum 170cm. erk.. takdelah nak jadi model pun. Cuma i suka ketinggian tu.. B pon tinggi..boleh balance siket.haha

CHECk IT ouT!

TERSEDU NI APE HAH????
Ok...tengok gambar kat bawah ni dulu.


Merujuk kepada gambar ni..gambar ni menunjukkan DIAFRAM
dalam badan kita iaitu otot2 yang berbentuk kubah yang
terletak di dasar dada.Mostly of time,diafram ni work
efficiently...xdek masalah.

Apabila kite tarik nafas(tengok Inhalation) diafram korang
tertarik ke bawah so that dapat membantu menarik udara masuk ke dalam paru-paru.

Tyme korang menghembuskan nafas plak(tengok exhalation).diafram akan menolak udara keluar dari paru-paru2

cuba tarik dan hembus nafas jap sambil imagine camne dia kerja kat dalam badan korang..hekhekhek -----

Tetapi.....

ada masa nya..diafram korang menjadi terganggu..AND apabila benda ni terjadi..ia membuat pergerakan menarik ke bawah dalam keadaan tersentap.Kesan nya, korang telan udara ke dalam kerongkong secara mengejut..yelah..time tu korang konon nya nak suruh sedu tu berhenti.tapi makin jadi plak sedunye..apabila udara yang berebut2 nak masuk tu melanggar kotak korda suara korang..maka tercipta lah bunyi2 bunyian..
HERKK!!?HERKK!!HERKK!! heheheheeee(teringat kat si Eryna jgk..dia pon selalu tersedu)

PUNCA TERSEDU

Antara punca tersedu menurut kajian:
  • Menelan terlalu banyak udara(manelah tau ternganga jek)hehe
  • MAKAN secara LAHAP..ikut lah sunnah nabi..sekali makan kunyah sampai lebih 40 kali atau sampai lumat.Baru proses penghadaman senang berlaku dan udara keluar masuk pun tak terganggu.
  • Berasa bimbang atau excited...kalau korang excited sampai bernafas pun dah xtentu...hehehe..relax lah
  • MEROKOK
  • MENGambil ALKOHOL secara berlebihan
  •  
  • Tapi i ni tetiber jer tersedu..cam ner ni?


CAMNE NAK ILANGKAN SEDU NEH???

okeyh..camni cara nya..jangan bimbang
ape yang i selalu amalkan dan ternyata berkesan..

- tarik nafas slowly..and tahan nafas dalam agak2 masa 3-10 saat..sambil selawat ke atas nabi muhammad s.a.w. ..lepas tu terus minum air suam.. (ni i nah try..ok..maser bulan puasa pon ok amalkan..just jgn minum air lak yer..karang batal lak puasa)

- ataupun gantikan air dengan satu sudu teh gula/madu (org cakap, tapi i tak nah try lg).

insyaAllah..berkesan..

tapi andai kata sedu korang masih berterusan..xmau nak berhenti..adalah dinasihatkan dengan serius nya pegi jumpa DOKTOR...hehe

Kalau baby yg tersedu? 

Eryna selalu tersedu lepas setengah jam minum susu..or after dia overactive.

Petua orang Melayu untuk menghilangkan sedu pada bayi – basahkan secebis kertas dan tampalkan pada dahi bayi (i selalu buat camni..ok jer pastu..)

=END=



2 comments:

asma HazeLnut said...

ko mesti tgh takde keje kan..update blog je keje ni..haha..

triesya said...

Hahahaha..aku bosan..aku dh gtaw boss aku nk transfer..Boss dh tak bg kerja sgt..hahaha